Tűzjelző tervezés, tűzjelző rendszerek tervezése


Miért fontos a tűzjelző rendszerek használata?

A korszerű tűzjelző rendszerek már a keletkezésének korai szakaszában felismerik és jelzik a tüzet. A tűzjelző rendszerek tervezése során fontos a feladat körültekintő megközelítése és a védendő környezet teljes körű elemzése. Ezzel lehetővé válik, hogy a tűz oltását még azelőtt megkezdjük, mielőtt az jelentősebb károkat okozna, illetve elegendő időt tudunk biztosítani az épületben tartózkodó személyek biztonságos evakuálására. Tehát a tűzjelző tervezés a védekezés egyik legfontosabb pillére a tűz által okozott károk csökkentésében.


Hol van szükség tűzjelző rendszerre , tűzjelző tervezésre ?

A tűzjelző tervezés kapcsán figyelembe kell vennünk, hogy Magyarországon szigorú jogszabályok szabályozzák azt, hogy hol szükséges tűzjelző rendszer kiépítése, és azt milyen módon kell megvalósítani. A középületekben kötelező, a magántulajdonú épületekben jogszabálytól függ, a tűzjelző rendszer szükségessége. Ahol nem kötelez jogszabály tűzjelző rendszer telepítésére, ott is érdemes végiggondolni, hogy egy esetleges tűzeset mekkora károkat tud tenni az épületekben, az abban tárolt ingóságokban, vagy az épületben tartózkodók testi épségében és milyen problémát okoz egy leállás a folytatott tevékenységben.


Hogyan működnek a tűzjelző rendszerek?

A tűzjelző rendszerek folyamatos üzemben figyelik környezetüket és az automatikus érzékelőik füst, láng vagy jelentős hőmérséklet emelkedés esetén automatikusan riasztanak. A kézi jelzésadókat úgy kell elhelyezni, hogy az automatikus jelzésadóktól függetlenül a rendszeren lehetőségünk legyen riasztást generálni. A korszerű tűzjelző rendszerek feladata nem merül ki az épület akusztikus riasztásában, hanem az épület számos berendezését képesek önműködően vezérelni. Ilyen vészeseti vezérlések lehetnek a liftek földszintre vezérlése, menekülési útvonalak szellőztetések beindítása, tűzszakaszok lezárása, stb. A tűzjelző tervezés érinti az épület teljes vertikumát, gondosan mérlegelve az élet védelmét elősegítő füstmentesítés kritériumait és a tárgyvédelem szempontjából fontos friss levegő befújásának leállítását, illetve ezek ellentmondó jellegéből származó kompromisszum szakszerű feloldását


Érzékelők:

A tűzjelző érzékelők tulajdonképpen jelátalakítók, amelyek valamilyen tűzjellemző hatására, átvitelre és további feldolgozásra alkalmas jelet adnak. A felügyelt tűzjellemzők alapján lehetnek:
- hő
- füst
- láng
- izzás
- füstgáz
érzékelők

A tűzjelző tervezése során felhasználjuk az érzékelőkbe épített intelligenciát, mellyel egy adott környezet általános vagy speciális feltételeihez (normál irodai munkatér vagy hegesztőcsarnok) paraméterezzük a tűzjelző rendszer érzékelőit.
Egy professzionális tűzjelző rendszernél elengedhetetlen követelmény valamennyi tűzjellemző gyors és hatékony detektálása. Ezzel egyidejűleg, a környezetből érkező zavarjelek és jelenségek hatására előforduló, téves riasztások számának minimalizálása legalább ennyire fontos.


Központok

A tűzjelző rendszerekben a fő szervező a tűzjelző központ. Feladata az automatikus érzékelőktől és kézi jelzésadóktól érkező jelzések értelmezése, a szükséges vezérlések végrehajtása, valamint egy megjelenítő felületen keresztül a kezelőszemélyzet tájékoztatása a tűzjelző rendszer mindenkori állapotáról.


Tűzjelző tervezés, tűzjelző rendszerek tervezése

Tűzjelző tervezéssel foglalkozó részlegünk biztosítja, hogy ügyfeleink mindig a számukra a legmegfelelőbb tűzjelző rendszereket kapják. Mérnökeink az egyes tűzjelző rendszer projekteket az előzetes konzultációtól kezdve, az ajánlatadáson, tervezésen, kivitelezésen át, egészen az átadásig végigkísérik. Folyamatosan ügyelnek arra, hogy a kivitelezők a munkát kiváló minőségben és szakszerűen végezzék el, továbbá hogy a rendszerek kiépítéséhez csak megfelelő minőségű anyagok kerüljenek felhasználásra.


A tűzjelző rendszerek tervezését végző mérnökök feladata tervdokumentációk elkészítése, a szakhatósági eljárások lefolytatása.

Valamennyi tűzjelző tervezést ellátó munkatársunk magas színvonalú és folyamatos szakmai képzésben részesül, továbbá rendelkezik a tevékenység végzéshez szükséges hatósági, kamarai és szakmai engedélyekkel.


tűzjelző tervezés , tűzjelzők tervezése , tűzjelző rendszer tervezés , tűzjelző rendszerek tervezése