Tűzjelző rendszerek

Professzionális tűzjelző rendszerek, gyors reagálás.

Miért fontos a tűzjelző rendszerek használata?

A korszerű tűzjelző rendszerek már a keletkezésnek korai szakaszában felismerik és a jelzik tüzet. Ezzel lehetővé válik a gyors reagálás és beavatkozás. Elegendő időt tudunk biztosítani az épületben tartózkodó személyek biztonságos evakuálására. A tűz oltását még azelőtt megkezdjük, mielőtt az jelentősebb károkat okozna.

tűzjelző_1-1
tűzjelző_2
tűzjelző_3

A tűzjelző rendszerekről

Magyarországon szigorú jogszabályok szabályozzák azt, hogy hol szükséges tűzjelző rendszer kiépítése, és azt milyen módon kell megvalósítani. A középületekben kötelező, a magántulajdonú épületekben jogszabálytól függ, a tűzjelző rendszer szükségessége. Ahol nem kötelez jogszabály tűzjelző rendszer telepítésére, ott is érdemes végiggondolni, hogy egy esetleges tűzeset mekkora károkat tud tenni az épületekben, az abban tárolt ingóságokban, vagy az épületben tartózkodók testi épségében és milyen problémát okoz egy leállás a folytatott tevékenységben.

A tűzjelző rendszerek folyamatos üzemben figyelik környezetüket és az automatikus érzékelőik füst, láng vagy jelentős hőmérséklet emelkedés esetén automatikusan riasztanak. A kézi jelzésadókat úgy kell elhelyezni, hogy az automatikus jelzésadóktól függetlenül a rendszeren lehetőségünk legyen riasztást generálni. A korszerű tűzjelző rendszerek feladata nem merül ki az épület akusztikus riasztásában (riasztási hangjelzés, evakuációs hangrendszer vezérlése), hanem az épület számos berendezését képesek önműködően vezérelni. Ilyen vészeseti vezérlések lehetnek a liftek vezérlése, menekülési útvonalak átjárhatóságának biztosítása, RWA (hő és füst elvezető rendszer) vezérlése, tűzszakaszok lezárása, gyártás technológiai berendezések vezérlése, stb.

Korunkban, a tűz elleni védelmet szolgáló rendszereknek egyre komplexebb igényeket kell kielégíteniük. A tervezőknek nem csak az épület és a benn tartózkodók biztonságára kell összpontosítaniuk, hanem egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni a használhatóságra, a gazdaságos hosszútávú üzemeltetésre és az esztétikai kivitelre is. A Sinope Security Kft. kizárólag olyan gyártók termékeit forgalmazza, amelyek a legmagasabb műszaki színvonalat képviselik, hosszú tapasztalattal rendelkeznek a tűzjelző rendszerek gyártásában, fejlesztésében, és megbízható logisztikai és támogatási hátteret biztosítnak vásárlóik számára.

Siemens tűzjelző rendszer

Kínálatunkból elsősorban a Siemens tűzjelző rendszereket emelnénk ki, amelyek minden szempontból a legmagasabb minőségi kategóriát képviselik. A Siemens – hátterében a több mint 160 éves tapasztalattal – a világ vezető tűzjelző rendszer gyártója. Az általa gyártott eszközökkel szinte minden körülmény között megoldható a tűz időben történő, biztonságos jelzése, és a bekövetkező károk minimalizálása.

Érzékelők

A tűzjelző érzékelők tulajdonképpen jelátalakítók, amelyek valamilyen tűzjellemző hatására, átvitelre és további feldolgozásra alkalmas jelet adnak.

A felügyelt tűzjellemzők alapján lehetnek:

Tűzjellemzők detektálása

Egy professzionális tűzjelző rendszernél elengedhetetlen követelmény valamennyi tűzjellemző gyors és hatékony detektálása.

Ezzel egyidejűleg, a környezetből érkező zavarjelek és jelenségek hatására előforduló, téves riasztások számának minimalizálása legalább ennyire fontos.

Siemens Sinteso termékcsalád

Az új Sinteso termékcsaláddal a Siemens mindenfajta alkalmazáshoz költséghatékony, rugalmas és rendkívül megbízható tűzjelző rendszert kínál. A Siemens által szabadalmaztatott ASA (Advanced Signal Analysis) technológiának köszönhetően az S-line eszközei páratlan érzékelési megbízhatóságot garantálnak, szinte kizárva a zavarjelenségek (pl.: pára, por, kipufogógázok, elektromágneses mezők) által okozott téves riasztásokat. A paraméter beállítások széles köre mellett, az ASA technológia elsöprő erejét az adja, hogy valós idejű jelfeldolgozása az algoritmusok dinamikus változtatásával a lehető legpontosabban képezi le az érzékelő környezetében zajló folyamatokat. A normál irodai környezettől, a speciális területeken (szennyezett levegőjű, illetve hűtött helyiségek), át, egészen az extrém helyekig (robbanás veszélyes, kültéri, nagy légsebességű szellőzők) megfelelő érzékelőt tudunk biztosítani a rendszerekhez.

A neurális multikritérium érzékelő két optikai füst-, és két hőérzékelő elemet tartalmaz. Az érzékelő lelke a opto-elektronikus mérőkamra, amely kívül tartja a zavaró külső fényeket és emellett megbízhatóan érzékeli a füstrészecskéket. Az optikai kamra két érzékelő elemet tartalmaz, amelyek két irányból vizsgálják a kamrába került füstöt. A két füst és két hőérzékelő elem jelzései intelligens elemzésen, összehasonlításon és kiértékelésen esnek át, az ASA technológiának köszönhetően, így megbízható érzékelést garantálnak mindenfajta tűztípus esetén. Emellett a füstrészecskék mérete és fajtája is értékelésre kerül, sőt az eszköz megkülönbözteti a világos és sötét részecskéket. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget képes tenni a füst valamint a gőz / vízpára között, amely a hagyományos optikai füstérzékelőknél gyakran okoz téves riasztást.

Vonali füst érzékelés

Aspirációs érzékelés

Az FDA aspirációs érzékelő termékcsalád a kettős hullámhosszú (Blue LED és infravörös LED-es) szenzor rendszerének köszönhetően kiválóan alkalmas a lehető legkorábbi füstérzékelésre kis- és közepes alkalmazásokhoz. Az érzékelő folyamatosan mintát vesz a védendő tér levegőjéből a csőhálózatának furatain keresztül. A védendő tér levegője egy egyedi kialakítású érzékelési kamrán halad keresztül, ahol az optikai fénytöréses technológián alapuló érzékelő rendszer észleli a levegőben lévő apróbb füstrészecskéket is.

Központok

A tűzjelző rendszerekben a fő szervező a tűzjelző központ. Feladata az automatikus érzékelőktől és kézi jelzésadóktól érkező jelzések értelmezése, a szükséges vezérlések végrehajtása, valamint egy megjelenítő felületen keresztül a kezelőszemélyzet tájékoztatása a tűzjelző rendszer mindenkori állapotáról.

Széles termékpaletta

A Siemens termékpalettájáról választhatunk a kisebb épületek védelmére alkalmas, egy hurkos központtól egészen a nagy területek védelmére alkalmas, akár 5000 érzékelő fogadására alkalmas központokig. És ahol még ez a méret sem elég, vagy ahol költséghatékonyság miatt célszerűbb az érzékelő hurkokat különböző, egymástól távolabb eső pontokon összegyűjteni, ott akár 16 illetve 32db hálózatba kötött központtal, 240km-es kábelhálózattal, vagy LAN-on keresztül nagyobb távolság áthidalásával szinte bármekkora méretű rendszer kiépítése megoldható.

Grafikus felület

A tűzjelző rendszereknél az egyik legfontosabb szempont, hogy egy esetleges jelzésnél a beavatkozó személyzet a lehető leggyorsabb idő alatt lokalizálni tudja a jelzés helyét. Ez kisebb, egyszerűbb rendszereknél általában nem jelent problémát, de a nagyobb méretű, bonyolultabb kialakítású épületekben egy tapasztalt, helyismerettel rendelkező személy is könnyen elbizonytalanodhat. További problémát jelentenek a lezárt helyiségek (trezorok, szerver termek stb.), illetve a speciális technológiát igénylő munkafolyamatok végzésre szolgáló helyiségek (tisztaterek, RB-s terek stb.) Ezeknél a tűzjelző rendszereknél elengedhetetlenül fontos egy olyan grafikus felügyeleti rendszer, amely tűzjelző berendezések egyszerű, áttekinthető és központi kijelzésére és kezelésére szolgál. A tűzjelző rendszerhez csatlakoztatott központok valamennyi jelzését és állapotát összegyűjti és egy, vagy több PC-kezelőhelyen áttekinthetően ábrázolja. Ezenkívül folyamatosan felügyeli minden csatlakoztatott rendszer és vezeték megfelelő működését.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Az ország egész területén, és Európa számos országában is végzünk telepítést és karbantartást.